Chat with us, powered by LiveChat
Apartman Bansko Izdavanje - Vihren Palace Hotel, privatan apartman - GPS: 41.828167, 23.481438 - Info tel. 064 / 83 - 55 - 757

Kako automobilom do Tasosa?

Putovanje kolima na Tasos preko Bugarske, detaljan opis puta
9 jun

Kolima preko Bugarske do Tasosa – Automobilom za Grčku kroz Bugarsku – SAT Patrola do Tasosa

Do Grčke, konkretnije, do Tasosa i nazad se iz Srbije automobilom može putovati preko dva glavna putna pravca. Za Beograđane je skoro 15% kraće i jeftinije putovati preko Bugarske, a skoro celim putem je auto put, kroz Srbiju 100% auto put, korz Bugarsku je 80% auto put, a kroz Grčku je delom magistrala a deo polu-auto put..

Pravac preko Bugarske je naročito povoljan za putnike iz nekih delova istočne Srbije, posebno onima iz Pirota kojima je tuda znatno kraće. Od Niša do Keramotija, preko Dimitrovgrada, Seresa i Kavale što je najkraći put, ima svega dosta urađenog auto puta, u poslednjih godinu dana, a do kraja 2020. godine biće više od 90% auto puta do Grčke. Deonica kroz Bugarsku je minimalno 20-25% jeftinija za putovanje, jer je kraća 100km u odnosu na put kroz Severnu Makedoniju, nije potreban zeleni karton za vozilo (2000 dinara), mesečna vinjeta je 15e (putarine kroz S. Makedoniju i Grčku samo u jednom pravcu su skuplje od 15e, pa je ušteda znatna), gorivo je jeftinije u Bugarskoj (oko 105 dinara benzin, oko 110 dinara dizel, 50-60 dinara plin), hrana i smeštaj ako želite da odmorite u Bugarskoj su veoma povoljni.

Prethodno navedeno je glavni put za Grčku, preko Kulate. Medjutim, ako planirate da svraćate na odmor u Bansko – najveći zimski turistički centar na Balkanu, porebno je da se posle Blagoevgrada i završetka auto puta u Simitliju isključite i pratite put za Bansko. Oko 45km od glavnog puta za Kulatu se nalazi Bansko. Ako odmarate u Banskom, onda se ne morate vraćati nazad pa kroz Simitli za Kulatu i Tasos. Od Banskog možete produžiti dalje magistralnim putem ka mestu Goce Delčev, a odatle je granica sa Grčkom blizu. Mapa puta za putovanje od Beograda preko Banskog do Tasosa.

Via Michelin sajt je dobar za online planiranje putovanja: Klik za mapu puta od Beograda do Tasosa

Put kroz Bugarsku za Tasos - Beograd - Kavala

Via Michelin mapa puta, 3 deonice, a najbrža je zapisana brojem 1

Kilometraža Beograd Tasos

Via Michelin kilometraža deonica sa prethodne slike, deonica 1 je najrkaća, 743km

 

Beograd (Bubanj Potok) – Dimitrovgrad – Sofia – Kulata (Promahonas) – Seres – Kavala – Keramoti – Limenas

Putovanje od Beograda do granice sa Bugarskom je opisano na ovoj stranici: Cena putarine kroz Srbiju – Putarina za auto put do Bugarske i Makedonije

Najkraća i najjeftinija trasa. Kada se sve uzme u obzir – kraći put, manja potrošnja goriva zbog ograničenja brzine, jeftinija putarina, niža cena smeštaja ako se odlučite da prenoćište u Bugarskoj. Računajte da ćete ovim pravcem imati bar 20% niže troškove. Odmah po ulasku u Bugarsku odmah kupite vinjetu, jer je obavezna za sve magistralne i neke druge puteve, a ne samo za autoput. Poslednjih godina putarina vinjeta za Bugarsku se može kupiti i online. Kako kupiti vinjetu u Bugarskoj i gde se može kupiti, pročitajte na ovom linku: Cena vinjete za vožnju kroz Bugarsku.

Kada dođete do predgrađa Sofije pratite putokaz “Kulata“, koji će se pojaviti pred veliki kružni tok na samom ulasku u Sofiju, gde skrećete desno. Zatim ulazite na auto put i onda od Sofije do Blagoevgrada, prema graničnom prelazu sa Grčkom – Kulata/Promahonas, najpre ide deonica odličnog novoizgrađenog autoputa u dužini od oko 100km i pred granični prelaz sa Grčkom u dužini od 18-20km.

Zatim nastavljate magistralnim putem sve do Sandanskog koji je odlično urađen i dobro obeležen ali prilično opterećen kamionima. Nešto slično ibarskoj magistrali, s tim što je put u Bugarskoj kvalitetniji ali su vozači prevazišli naše po bahatosti. Ko zna kako bi bilo da nema brojnih policijskih patrola kao i niza saobraćajnih znakova “crna tačka“.

Na delu puta kroz Bugarsku nema mnogo velikih stanica za točenje goriva pa vam predlažemo da gorivo natočite kod mesta Sandanski, što je 22km od granice sa Grčkom. Cena goriva je slična kao kod nas, ali je smeštaj u banji Sandanski zato veoma jeftin i moj predlog je da tu prenoćite na putu za Tasos. Smeštaj možete izabrati i rezervisati preko sajta www.booking.com, a za mnoge kod rezervacije nisu potrebni podaci sa kreditnih kartica. Uveče se možete prošetati kroz gradić, a ujutru, nakon doručka, odmorni krenete i nakon nešto više od 20km, naći ćete se na zajednički granični prelaz BG/GR. Ovde nema gužve. Bugari, Rumuni, Grci i ostali EU građani se zadržavaju koliko da prezentuju putne dokumente, dok naši građani, Ukrajinci, Rusi… stanu u izdvojenu traku i sačekaju dok im se ne skeniraju i ispečatiraju pasoši.

Do Kavale i uključenja na autoput prema Xanthi-ju imate oko 130km po putu koji je podnošljiv – mestimično je pohaban, nema rupa, a mestimično sasvim dobar. Kada se kod Kavale uključite na autoput prema Xanthi-ju imate još nešto više od 20km po autoputu, a onda skrenite prema Keramotiju i nakon 20-ak kilometara ste na trajektu.

Dakle, naša preporuka (a i preporuka emisija SAT) je da ovom trasom putujete danju.

 


SAT emisija do Tasosa preko Bugarske – jun 2020. god.

U svojoj patroli SAT Media i „Emisija SAT“ pokazuju šta vas sve čeka na putu prema ostrvu Tasos. Kako izgledaju granične procedure na bugraskom i grčkom prelazu, gde se rade testiranja na Covid-19, a gde prolazite bez problema.

Patrola do Grčke preko Bugarske

Patrola do Grčke preko Bugarske

Saznaćete i kako su se grčki hotelijeri spremili za ovu sezonu, koja nova pravila moraju da se poštuju pri čišćenju soba, služenju hrane, ali i kako bi turisti trebalo da se ponašaju na plažama.

Naravno, u svom poznatom maniru hvalimo – zameramo obilaze ostrvo Tasos i predlažu šta sve zanimljivo možete da vidite i doživite.

Ekipa SAT-a na Tasosu

Ekipa SAT-a na Tasosu

Urednik i voditelj je Mladen Alvirović.

 


Trajekt za prelazak na Tasos – detaljno o trajektu je na posebnoj stranici: Trajekt za Tasos – cene i red vožnje – Detaljno objašnjenje kako preći na Tasos trajektom Keramoti – Limenas

Da bi ste prešli na ostrvo Tasos morate se poslužiti uslugama trajekt prevoza. Postoje dva prevoznika koji putnike sa svojim vozilima prevoze na Tasos, iz mesta Keramotija i mesta Kavale, a stiže se na Tasos u mesto Limenas. Putovanje traje oko 40-45 min, a prelazi se vodeni put od 8km. Ukratko, karta za odraslog putnika je 4e, za dete od 5-10 god. je 2e a za dete do 5 god. je besplatna vožnja, za automobil do 4,25m je 18e. Detaljnije pogledajte na posebnoj stranici koju sam napravio samo za opis trajekta, dva-tri reda iznad je link.


Manastir Svetog Jovana Rilskog (Bugarska)

Prilikom povratska s Tasosa i ako putujete preko Bugarske, predlažem vam da prenoćite u mestu Rila koje se nalazi na 273km od Keramotija. Ako krenete ujutru posle doručka iz vašeg smeštaja na Tasosu i ukrcate se na trajekt oko podneva, u Rilu ćete stići između 16-17h. Sa magistralnog puta, iza Blagoevgrada, skreće se prema Rili koja je od skretanja udaljena oko 10km. To je malo mesto kroz koje vas putokazi vode do vrlo pristojnog hotela Kentaur (www.hotel-centaur.com/) gde možete prenoćiti za 31e u dvokrevetnoj, odnosno 44e u četvorokrevetnoj sobi, sa doručkom i gde će vas ugostiti vrlo ljubazni domaćini. Hotel je mali pa smeštaj treba obavezno rezervisati, a ako želite još jeftiniji smeštaj onda nastavite prema manastiru Rilski, do kojeg ima nešto više od 20km i usput ćete naići na nekoliko hotelčića u kojima je smeštaj još jeftiniji, doduše ne i tako dobar kao u Kentauru. Čim se smestite u hotel produžite prema manastiru koji je otvoren za posetioce do 19h (mada je glavna kapija i posle tog vremena otvorena). Manastir možete posetiti i narednog dana, imate sasvim dovoljno vremena jer će vam posle toga do Beograda trebati još oko 6h putovanja, dakle bez mnogo napora.


Putarina, gorivo i predlozi za prenoćište

Ako putujete preko Bugarske, onda iz Beograda imate jednu putarinu, na izlazu kod Dimitrovgrada i čim uđete u Bugarsku morate kupiti vinjetu za 15e koja važi mesec dana.

Cene goriva su u Bugarskoj niže od cena goriva u Srbiji, ali sve je značajno jeftinije nego u Grčkoj (20-25% skuplje su cene u Grčkoj) tako da ćete najjeftinije proći ako na izlasku iz Bugarske natočite rezervoare do vrha. Na svim većim usputnim pumpama u Bugarskoj možete platiti karticama ili, naravno, u evrima s tim da neće svi da vam obračunaju 1,95 leva za 1e. Zato, ako nemate kartice, najbolje je da zamenite potrebnu količinu evra u leve u menjačnicama koje su na graničnim prelazima.

U Grčkoj nema mnogo stanica za točenje TNG pa se dobro informišite o njihovim pozicijama.

U Bugarskoj ima dosta dobrog i jeftinog smeštaja u mestu Sandanski.

POVRATAK

Kada se vraćate sa Tasosa u Srbiju imate samo dve tačke gde morate obratiti posebnu pažnju na putokaze jer nisu najbolje postavljeni:

  • Kada se iskrcate sa trajekta u Keramotiju, pratite table Kavala i “airport“. Nakon 15-ak kilometara ćete proći pored aerodroma i ubrzo stižete do semafora gde vas plave table usmeravaju da skrenete levo ka Kavali. Međutim, vi tu treba da skrenete desno, a ako malo bolje pogledate, spazićete i zelenu tablu za Kavalu (godinama delimično sakrivenu žbunjem) koja vas usmerava desno, što znači da nakon 1km izlazite na autoput kojim ste došli.
  • Ako se vraćate preko Bugarske, nakon kratke vožnje autoputem, kod Kavale skrećete prema Seresu, a tu su i putokazi za BG (Bulgaria).

Leave a Reply

Prijatelji sajta:

www.Brzece-Smestaj.com – Brzeće Smeštaj Kod Gondole izdavanje

www.ApartmanBansko.com – Brzeće Smeštaj izdavanje, kod gondole

www.BrzeceApartmani.com – Brzeće Apartmani

www.Vauceri.net – Vaučeri

www.Subvencije.info – Subvencije