Apartman Bansko Izdavanje - Vihren Palace Hotel, privatan apartman - GPS: 41.828167, 23.481438 - Info tel. 064 / 83 - 55 - 757

Kako Putovati Kolima do Banskog

Saznajte sve potrebne informacije o putovanju kolima do najvećeg zimskog turističkog centra na Balkanu, do Banskog u Bugarskoj
Kolima do Banskog
20 sep

Kolima do Banskog

NAJJEFTINIJI SMEŠTAJ U BANSKOM, 250e za 4 osobe za 7 noći! 180e u decembru i martu. Hotel 4*, kod gondole. IDEALNO ZA SKIJAŠE! Informacije na stranici (u meniju odabrati) REZERVACIJE I CENE.

Putovanje do Banskog je uglavnom auto putem. Ukoliko krećete iz Beograda, važno je znati da se odvajate posle Nais-a, pratite put za Sofiju i Pirot. Auto put je još par kilometara, a onda se vozi kroz Sićevačku klisuru. Po izlazu iz Sićevačke klisure otvoren je novi auto put koji je otvoren sve do granice sa Bugarskom. Ali u manjem delu nije još uvek završen pa se vozi delom običnim putem a najvećim delom auto putem. Prelazi se granica, i u Bugarskoj se takodje 15-20 kilometara vozi običnim putem, a onda i kroz Bugarsku kreće polu auto put. Pravi auto put ponovo počinje od Sofije pa skoro do Banskog, do Blagoevgrada, mesta gde se izlazi sa auto puta, tu je i kraj auto puta, i odakle do Banskog ima još oko 45km običnog puta. Od Blagoevgrada do Simitlija se vozi magistralnim putem koji vodi ka Grčkoj, a u Simitliju se isključujete i ide se dobrim putem do Banskog. Putovanje će biti i brže kada se bude završila izgradnja auto puta od Niša do granice, što se očekuje u 2019. godini.

Emisija SAT je napravila patrolu do Banskog početkom 2015. godine – zimski centar Bansko u Bugarskoj. Gledaoci će videti kako se može stići do ovog popularnog skijališta. Ekipa emisije je detaljno, kilometar po kilometar, zabeležila sve važnije pojedinosti na putovanju. Saznaćete kakav je put, gde je zgodno svratiti, koje su opasne deonice, kakve su cene i snabdevenost gorivom. Biće reči i o tome koja su dokumenta potrebna za ulazak u Bugarsku, kakvi su saobraćajni propisi i kazne.

Upoznaćete najveći i najpoznatiji zimski turistički centar na Balkanu – Bansko, a videćete šta vas čeka na stazama, kao i u samom gradu. Saznaćete sve o ponudi hotelskog i privatnog smeštaja, ali i kakve su cene u kafićima i restoranima. Ekipa SAT-a na zadatku.

Sve ovo SAT prikazuje po svom proverenom sistemu, „crno – belo, hvalimo – zameramo“.

Urednik i voditelj emisije SAT Patrola je Mirko Alvirović.

SAT patrola do Banskog

Informacije – Kolima Kroz Bugarsku

Koga zvati za pomoć

U Srbiji ćete pomoć na putu najlakše dobiti ako pozovete broj Operativnog centra Auto – moto saveza Srbije – 987. Ovaj broj možete koristiti i u inostranstvu, samo tada okrećete +38111987 i AMSS će vam organjzovati neophonu pomoć. Lokalni broj za pomoć na put u Bugarskoj je +359-2- 146. U tabeli su dati ostali brojevi  koji vam, na daj Bože, mogu zatrebati, uključujući i broj Ambasade Republike Srbije u Sofiji.

Telefonski brojevi hitnih službi u Bugarskoj
policija                     +359 2 166
hitna pomoć            +359 2 150
vatrogasci               +359 2 160
ambasada u Sofiji   +359 2 946 16 35
+359 2 946 16 33
+359 2 946 16 36

Saobraćajni propisi

Kazne za saobraćajne prekršaje u Bugarskoj su prilično velike. Posebno za one koji voze pod dejstvom alkohola. Dozvoljena količina alkohola u krvi je 0,5 promila, a za one koji imaju više od toga sledi velika novčana kazna. Ograničenja brzine su – u naselju 50 km/h, van naselja 90 km/ h, a na autoputu 130 km/h.

Prekoračenje povlaći kaznu od 10 do 250 leva, a u težim slučajevima oduzimanje vozačke dozvole. Vožnja sa upaljenim svetlima je obavezna od 2. novembra do 1. marta. U ostatku godine nije obavezna, ali se ipak preporučuje.  Kazne do 50 leva se plaćaju na licu mesta, a preko tog iznosa se, uz platni nalog, izmiruju u bankama. Bitno je istaći i da u automobilu morate imati komplet prve pomoći. trougao, fluorescentni prsluk i protiv požarni aparat.
Snadbevenost gorivom je veoma dobra.Bezinske stanice se teško mogu izbrojati, a na skoro svim bar u Bugarskoj, ima svih vrsta goriva, ukljucivajuci i tečni naftni gas TNG i metan. Prva benzinska pumpa sa TNG-om je odmah posle ulaska u Bugarsku, na par stotina metara sa desne strane (druga benzinska pumpa po redu ima TNG).

Sa druge strane u Srbiji je malo lošija situacija u vezi sa TNG-om. Od Niša do granice ovo gorivo možete sipati samo na par mesta. Uprkos dobroj snadbevenosti gorivom, u Bugarskoj ćete imati problema sa plaćanjem. Pumpe koje primaju evre se mogu izbrojati na prste pa vam savetujemo da na granici promenite novac, a na prvoj i drugoj pumpi odmah po ulasku u Bugarsku, na 200-300m od graničnog prelaza, sigurno je moguće plaćanje u evrima i zamena novca (u manjoj količini, jer je malo lošiji kurs na pumpi). Drugi način je da platite karticama, a sve pumpe ih uglavnom primaju vizu i master. I povoljno je plaćanje kraticama, jer se u svim bankama u Srbiji menjanje novca u valutu kojom se plaća po srednjem bančinom kursu, što je povoljnije od razmene novca u klasičnoj menjačnici po skupljem kursu.

Ovo putovanje je relativno lako, iako dugo traje. Ali vozite oprezno i bez žurbe.

Cene goriva
Snadbevenost gorivom na ovom putu je veoma dobra, posebno u Bugarskoj. Dok su na pumpama u Srbiji cene goriva uglavnom iste, na Bugarskim se razlikuu za tri do četiri stotinke leva, ali su uvek iste kod jedne kompanije. Osnovnu ponudu čine bezolovni benzin od 95 i 98 oktana, dizel koji se kod nas obeležava kao evrodizel i tečni naftni gas.

Cene goriva u Bugarskoj (u levima, a jedan lev je oko pola evra)

bezolovni benzin    95     2.00 – 2.15
bezolovni benzin    98     2.10 – 2.25
dizel                                2.10 – 2.25
tečni naftni gas               0.95 – 1.10
prirodni gas                    1.35 po kilogramu

Samo domaća valuta

Iako je Bugarska članica Eu možete plaćati samo domaćom valutom levom. Za 1 € se dobija 1.90 – 1.95 leva. Najbolje je da novac menjate u bankama ili ovlašćenim menjačnicama.

Saobraćajni propisi

Kazne u Bugarskoj

nevezivanje pojasa                          50
prolazak kroz crveno                        50
Korišćenje mobilnog telefona           50
nepropisno preticanje               30-150
vožnja pod dejstvom alkohola  200-500 i oduzimanje dozvole od 1 do 12 meseci

prekoračenja brzine u naseljenom mestu

do 10km/h              10
od 10 do 20km/h     30
od 20 do 30 km/h  100
od 30 do 40 km/h  150 i oduzimanje dozvole na mesec dana
od 30 do 40 km/h  200 i oduzimanje dozvoe
preko 50 km/h       250 i oduzimanje dozvole na tri meseca

prekoracenje brzine van naseljenog mesta

do 10km/h                10
od 10 do 20km/h      30
od 20 do 30 km/h     50
od 30 do 40 km/h   100 i oduzimanje dozvole na mesec dana
od 30 do 40 km/h   150 i oduzimanje dozvole na mesec dana
preko 50 km/h        200 i oduzimanje dozvole na mesec dana

Putarina u Bugarskoj

Po prelasku granice obavezno je kupiti vinjetu koja se može uzeti za vikend, za 7 dana, 15 dana, 30 dana, kvartalna ili za jednu godinu. Vinjeta se kupuje u kućici levo, odmah posle graničnog prelaza, a moguće je kupiti je i na benzinskim pumpama na pitevima u Bugarskoj. Može se platiti karticom u bilo kojoj valiuti na automatima, ili se kupiti u evrima ili levima na šalteru u kućici. Moguće je kupiti vinjetu i online, na internetu, a za svaki slučaj ištampajte potvrdu – račun o kupovini ili makar ponesite sliku računa u mobilnom telefonu. Web sajt za online kupovinu vinjete je: https://vinetki.bg/

 

Na posebnoj stranici smo objavili cene vinjeta za korišćenje Bugarskih puteva:

Cena putarine u Bugarskoj – Vinjete cenovnik Bugarska

Leave a Reply